O superpotravinách se v poslední době mluví čím dál častěji, ale slyšeli jste už někdy o kim-chi a nebo goji? Určitě stojí za vyzkoušení.
Kim-chi
Co to je?
Jedná se o korejskou kvašenou zeleninu, podobná českému kysanému zelí. Obsahuje mnoho vitamínů, minerálů, enzymů a prospěšných bakterií, které v jídle vznikají v průběhu fermentace. Dobrý vliv na zažívání má také díky vysokému obsahu vlákniny s malým počtem kalorií.
Jak ho použít?
V Koreji jedí kim-chi ke každému jídlo k obědu a večeři. Pokud vám nebude vadit jeho nevzhlednost, můžete si ho dát i jako chuťovku. Jako rychlé a lehké jídlo stačí kim-chi smíchat se soba nudlemi a vznikne vám skvělý salát.
Jak Vám prospěje a kde ho koupit?
Často se považuje za jedno z nejzdravějších potravin, která působí preventivně i proti rakovině. Nedávno se ve studii zjistilo, že snižuje cholesterol a pomáhá v prevenci proti cukrovce. Na internetu můžete najít spoustu receptů, jak si ho připravit sami anebo si ho můžete koupit hotový v e-shopu.
Goji
Co to je?
Jde o plody kustovnice čínské, původně pocházejí z úrodné půdy horských oblastí Asie. Obsahují 18 různých aminokyselin, včetně devíti aminokyselin a 22 stopových prvků, také vápník, hořčík, železo a zinek.
Jak je použít?
Můžete ho najít v podobě sušené i čerstvé, jako šťávu, prášek nebo kapsle. Nejčastěji ho však potkáte v sušené podobě, má světle červenou barvu, tvar do špičky a trochu se podobá rozinkám. Dají se jíst samotné, přidat d jogurtu, müsli, smoothie nebo si udělat čaj. Nemělo by se však překračovat množství a to je dvě hrsti sušených plodů denně. Vyšší dávky můžou způsobit potíže se zažíváním.
Jak Vám prospějí a kde je koupit?
Plody goji mají silné antioxidační účinky, které pomáhají při prevenci proti rakovině a stárnutí. Obsahují i protizánětlivý beta-sitosterol, který napomáhá ke snížení hladiny cholesterolu v krvi. V dnešní době už jsou k dostání ve většině supermarketů, obchodech se zdravou výživou nebo e-shopech.