PROBIO Oves bezpluchý 500g
Detailní popis produktu
Detailní popis produktu:
Oves je obilí nejbohatší na živiny. Oves se do Evropy dostal jako plevel mezi ječmenem a pšenicí? Původ pluchatého ovsa setého sahá do oblasti Malé Asie a bezpluchý oves vznikl spontánní mutací v Číně a Mongolsku. Jedná se o nejmladší kulturní obilninu.
Díky velké nutriční hodnotě a lehké stravitelnosti představuje oves jednu ze základních potravin lidské stravy. Je ceněn zejména pro vysoký obsah hodnotných bílkovin, vysoký obsah tuku (oproti ostatním obilninám), příznivé složení sacharidů a vysoký obsah lehce rozpustné vlákniny, vitaminu B, E a řady minerálních látek. Je velmi bohatý na fosfor, železo a vitamin B1. Nejvíce zastoupenou živinou v ovsu jsou sacharidy, které se díky struktuře zrna lehce asimilují a pomalu vstřebávají.
Oves obsahuje rozpustnou vlákninu, což je druh sacharidů se schopností zadržovat vodu, která mastí a změkčuje trávicí trakt. Lze jej tak využít jako doplněk léčby gastritidy a kolitidy.
Oves bezpluchý je pěstován v BIO kvalitě a je někdy též označován jako ovesná rýže. Po uvaření má jemnou chuť. Používáme ho jako přílohu, do zeleninových salátů, zapékaných pokrmů a díky své tendenci k lepivosti je výbornou surovinou na přípravu placiček, karbenátků, krémů, kaší a pomazánek. Ovesné zrno má po uvaření jemnou chuť a lehce se lepí. Může nahradit např. rýži v příloze či jiných klasických "rýžových" pokrmech.
Nutriční hodnota ve 100g: Energie 1 570 kJ (374 kcal). Bílkoviny: 13,0 g. Sacharidy: 69,0 g. Tuky: 6,0 g (z toho nasycené mastné kyseliny 1,2 g). Vláknina: 10,6 g. Popř. jiné (cholesterol, vitaminy apod.): Niacin 8,7g (15 % DDD), thiamin 0,55 mg (39,5 % DDD), vitamin E 3 mg (30% DDD), železo 4,7 mg (33,7% DDD).
SLOŽENÍ: oves bio
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.